Oliivi-oreganosämpylät














Sattumalta törmäsin netissä helpon kuuloiseen sämpyläreseptiin, jota sovelsin sen mukaan mitä kaapista löysin. Päätin kokeilla pitkästä aikaa minkalaisia leipäsiä saan aikaan, sillä edellisellä kerralla sämpylöitäni olisi voinut ihan hyvin käyttää tykinkuulina. Ne oli kivikovia. No, näistä ei onneksi tullut :D Sämpylät onnistui loistavasti ja huomenna saadaan niistä eväsleivät mukaan töihin. Oregano ja oliivit toi kivan sävyn sämpylän makuun. Ehkä leivon useammin tästä eteenpäin. :)

Taikina:
5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
½ rkl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1,5 dl auringonkukan siemeniä
3 tl oreganoa
2 rkl viipaloituja oliiveja
1 l hiivaleipäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset ja puolet jauhoista kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita puuhaarukalla ja lisää jauhoja vähitellen, kunnes kaikki jauhot on laitettu. Taikina saa jäädä hieman löysäksi.

Anna kohota kunnes taikina on tuplannut kokonsa, vesihauteessa kohoaminen tapahtuu nopeammin.

vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja muotoile taikinasta pötkö. Leikkaa se 7-8 osaan. Pyörittele paloista pyöteirä pöydän pintaa ja kämmentäsi vasten. Nosta pallot pellille ja litistä vähän. Anna taas kohota liinan alla n. 30min.

Voitele sähpylät vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä.

Paista 200-asteisessa uunissa 15-20min.

Kommentit