Jauhelihapiirakka














Launtaina väänsin meille piirasta, jota mulla on vielä tänäänkin lounaaksi. Ohjeesta tulee siis kaksi valtavan suurta piirasta. Olin laiska ja ostin valmistaikinaa ehkä ensikerralla saan aikaiseksi tehtyä senkin itse. :) Tykkään kuitenkin Sunnuntai piirastaikinasta ja senkin takia sitä tulee käytettyä silloin tällöin.

Taikina:
2 pkt Sunnuntai piirakkataikinaa

Täyte (kaksi piirakkaa):
400g jauhelihaa
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
3 rkl jauhoja
4 dl vettä
suolaa
lihaliemikuutio
mustapippuria
1 tl kanelia
paprikamaustetta
ketsuppia

1 l vettä
suolaa
lihaliemikuutio
2,5 dl ohrasuurimoita

6 kananmunaa

Ota takinat hyvissä ajoin pöydälle sulamaan. Voit sulattaa myös mikrossa paketin ohjeen mukaan.

Laita vesi kiehumaan ja mausta se suolalla ja lisää liemikuutio. kun vesi kiehuu, lisää suurimot. pienennä levyn lämpötilaa ja anna porista välillä sekoittaen.

Keitä kananmunat koviksi.

Kuutioi sipuli ja valkosipuli. Freesaa öljyssä pannulla ja lisää jauhelija. Mausta ja ruskista. Lisää jauhot ja sekoita mössöksi. lisää vesi, sekoita. Lisää lihaliemi kuutio ja anna hautua ihan miedolla lämmöllä tai jopa lälkilämmöllä kunnes muut on valmiina. Kastikkeesta on siis tarkoitus tulla hyvin paksua.

Kun ohrasuurimot on valmiina ja vesi on imeytynyt, sekoita ne jauhelikastikkeen joukkoon. Kuori ja pilko jäähdytetyt munat ja sekoita nekin sekaan.

Laita uuni kuumenemaan 200-225 -asteeseen. Kauli taikinat lähes uunipellin kokoisiksi suorakulmioiksi. Sevitä täytteestä puolet ja puolet molemmille taikinalevyille siten, että taikinaa on levyn toisella puolella ja toinen puoli nostetaan ns. "kanneksi". Nipistä päädyt umpeen ja voitele piiraat munalla. Pistele vielä haarukalla reikiä ja paista uunissa 15-20min tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Piiraat on parempia seuraavana päivänä mutta toki uunituoreenakin erinomaisia!

Kommentit