Makuja Kreetalta














Lomailtiin viime viikolla Kreetalla, vihdoinkin päästiin jonnekkin! Oli aivan törkeen kuuma ja hiki tuli jopa 5min istumisesta parvekkella. Aika kuluikin aika pitkälti uidessa, sekä tietysti syödessä ja juodessa :D Yritin ottaa sapuskoista kuvia blogia varten mutta kovin montaa en muistanut ottaa. Aikaa kului varmasti eniten Haniassa ja sen ihanassa vanhassa kaupungissa.

Yhtenä päivänä kävimme snorklausretkellä, jossa sai sukellella simpukoita välimeren pohjasta, ihailla II-maailmansodan aikaista mereen uponnutta saksalaista lentokonetta ja runsasta kalakantaa. Nähtiin mm. mustekala, meritähtiä ja merisiili!














Souvlakia eli Meat on a stick eli vartaita oli tarjolla jokaisen pikkukuppilankin listalla. Kuvassa ihanasti maustettu ja murea possuvarras, jonka alkuruokana oli kreikkalaista salaattia ja tzatzikia. Feta oli aivan omaa luokaansa ja pitihän sitä ostaa kilon paketti kotiinkin. :)


















Kuvassa perinteinen Kreetalainen bouréki eli kesäkurpitsa-peruna-mizithravuoka, joka on yksi hanialaisista erikoisuuksista. Halusimme kokeilla paikallisia ruokia, joista tämä ei valitettavasti ollut mieleen. Tietysti söimme myös moussakaa, viininlehtikääryleitä (dolmádesia), yrttilihapullia (keftédesiä), friteerattua kesäkurpitsaa, imukupillista mustekalaa, friteerattuja katkarapuja, miekkakalaa, lampaan kyljyksiä ja paljon, paljon muuta.

Ruoan kanssa juotiin tietysti paikallisia viinejä, joista yhtä toimme kotiinkin, paikallista olutta, retsinaa sekä tottakai Rakia!














Vielä kuva paikallisesta pizzasta, josta suomessakin voitaisi ottaa oppia, aikakin raaka-aineiden tuoreudessa. Pizzat olivat mukavan pieniä mutta juuston määrä oli järisyttävä! Tätäkään yksilöä en pystynyt syömään kokonaan vaikka se on puolet "normaalia" pizzaa pienempi.


















Tässä vielä osa tuliaisista. Ostin siis läjän mausteuita, paikallista teetä, oliiviöljyä ja hunajaa. Näiden lisäksi tietysti kaikkea pientä kivaa :) Rakastuin totaalisesti Jaurti me méliin eli Kreetalaiseen jogurtiin ja hunajaan. Myös jogurtti tuoreilla hedelmillä tai pähkinöillä oli täydellisen herkullista.

Mausteita ostin Sahramia, kurkumaa, Tzatziki-seosta, liha-mausteseosta, kana-mausteseosta, cayenne-pippuria, chiliä, rosmariinia, basilikaa sekä oreganoa. Tietenkin ostin myös Kreetalaista oliiviöljyä!

Ostin myös mielenkiintoisen kirjan Cooking with herbs jossa kerrotaan paljon yrittien käytöstä Kreetalaisessa ruokavaliossa nykypäivänä sekä Kreikan mytologiassa. Kirjassa kerrotaan yleisimpien yrttien käytöstä niin ruoanlaitossa kuin lääketieteellisestäkin näkökulmasta ja se sisältää paljon reseptejä. Kreetalainen ruokavaliohan on tutkimusten mukaan maailman terveellisempiä johtuen juurikin runsaasta yrttien, oliiviöljyn ja vihannesten käytöstä jokaisella aterialla. Punaista lihaa syödään kerran viikossa ja merenantimia kerran-kaksi viikossa. Täytyypä ujuttaa tätä ajattelutapaa meillekin :)

Kommentit

Mimmi M sanoi…
Voi kun tulee muistoja mieleen.... nuorempana reissasin paljonkin eri puolilla Kreikkaa... onpas hauska sattuma...sain just tänään yllärituliaisina eräältä ystävältä kans tuota tzatsiki-sosta ja jotain yriitiseosta salaattia varten. Haniassa olen käynyt, mutta tuo erikoisuus on jäänyt maistelematta...
Katja sanoi…
Ite oon käyny Kreetalla kerran aikaisemmin mutta omaksi harmiksi en muista reissusta jostain syystä yhtään mitään :D

En ollut aikaisemmin juurikaan tutustunut kreikkalaiseen ruokaan koska oon ennen ollut hyvinkin nirso :D Rakastuin tzatzikiin ja itsekin kattelin sitä salaattimausteseosta. Sitä oli aika ripoteltu fetan päälle kreikkalaisessa salaatissa mutta itseltä jäi se ostamatta :( ehkä ensi kerralla!