Sushia!















Eilen kattelin Yle-areenasta Rockmenua, jossa Samuli Putro kokkasi sushia. Alkoi tehdä itekin mieli, joten ajattelin että voisi itse kokeilla vääntää. Tuli yllättävän hyvän makuisia vaikkeikaan niin kauniita. Kuvassa olevien löysien maki-rullien seurana oli lohi- ja katkarapunigirejä, jotka oli niin kuvauksellisia, että jätin suosiolla pois :D

Katsoin täältä apua riisin keittämisessä ja muussakin. Täytteenä meillä oli kurkkua, lohta, jättikatkarapuja ja porkkanaa. Ostettiin myös oliskohan ollu Blue Dragonin Sushi Kit, joka sisälsi nori-lenyt, bambumaton sushiriisin, wasabia, soijaa, syömäpuikot ja sushi-su-kastikkeen riisin maustamiseen. Tuli huomattavasti halvemmaksi kuin jokaisen osan ostaminen erikseen, vaikka tietenkään mitään ei ollut kuin sen verran, mitä yhteen annokseen tarvitaan. Me ei kuintekaan tehdä sushia niin kamalasti että pitäisi aina löytyä wasabia ja riisiviinietikkaa kaapista. Kitti maksoi S-marketissa vajaa 9e.

Laitan tähän vielä hieman ohjeita, jotka on kopioitu suoraan osoitteesta: http://www.tokyokan.fi/ohje.html

Riisin keittäminen:

Huuhtele 4 dl riisiä kylmällä vedellä. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää 4,5 dl vettä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 min ja laita kansi päälle.

Kuumenna lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 min.

Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Riisin kiehuessa voit tehdä sushietikkaliemen maustamiseen.

Riisin maustaminen:

Kiehauta ja jäähdytä 7 rkl riisietikkaa, 1/2 rkl suolaa ja 4 rkl sokeria tai käytä noin 1/2 kupillista valmista sushi-su-kastiketta.

Kaada liemi leikkausliikkein riisin päälle. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esim. viuhkalla.

Jos et käytä riisiä heti, peitä se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy yhden päivän huoneenlämmössä (ei jääkaapissa, koska etikkariisi kovettuu kylmässä).

Maki-Zushi (sushirullat)

1. Aseta nori bambumatolle. Levitä sumeshia (etikkariisiä) norille. Jätä päädystä noin 3 cm tyhjäksi. Tee kevyt vako keskelle.

2. Aseta täytteet esim. raaka kala ja tuore kurkku keskelle. Rullaa käärö matolla. Jos nori ei tartu kiinni, kostuta reunasta vedellä.

3. Kääri maton avulla tiukka, tasainen käärö.

4. Yhdestä sushikääröstä saat 8-10 palaa. Kasta veitsi välillä etikkaliemeen.

Kommentit