Puolukkainen kinuski-juustokakku















Ongin äiteeltä tietoa siitä, mikä olisi isukin lempijälkkäriä ja vastaukseksi tuli juustokakku. Tein siis sellaisen isänpäivän kunniaksi ja hyvin teki kauppansa. Tein vastaavaa aikaisemminkin mutta kinuskit valuivat pitkin pöytää, joten nyt päätin tehdä sen itse enkä käyttää kaupan valmista kinuskikastiketta. Olisin myös halunnut mieluummin karpaloita, mutta eihän niitä meidän Alepassa ollut, joten puolukat pääsivät tasapainottamaan kinuskin makeutta.

Pohja:
½ paketti Digestive-keksejä
n. 50g voita

Sulata voi ja murskaa keksit pieneksi murskaksi parhaalla katsomallasi tavalla, itse käytettiin "tehosilppuria" tms. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele seos tasaiseksi kerrokseksi.

Kinuski:
2dl sokeria (tai fariinisokeria)
2dl kermaa
2 liivatelehteä
3-4 rkl vettä tai kermaa
pakaste puolukoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Levitä sokeri tasaisesti pannun pohjalle ja laita pannu kuumenemaan niin, että sokeri sulaa. Kiehauta kerma ja lisää se sokeripannulle kokoajan sekoittaen. Kiehuta matalalla lämmöllä kunnes seos on sopivan paksuista.

Kiehauta 3-4 rkl kermaa tai vettä ja lisää siihen liotetut ja puristetu liivatteet. Kaada seos koko ajan sekoittaen kinuskin joukkoon.

Kumoa kinuski vuokaan, keksipohjan päälle ja ripottele joukkoon kourallinen puolukoita.

Laita vuoka pakastimeen hyytymään juustotäytteen valmistuksen ajaksi.

Juustotäyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa
½dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa (2 tlk)
5 liivatelehteä

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita muut ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Kuumenna kiehuvaksi 3-4 rkl vettä ja lisää siihen puristetut liivatteet. Lisää tuorejuusto-seokseen ja sekoita hyvin.

Lisää joukkoon kermavaahto varovasti nostellen. Kumoa täyte vuokaan, riittävästi hyytyneen kinuskin päälle kahdessa osassa niin, että lisäät välissä puolukoita 1-2 kourallista, jonka jälkeen loput täyteestä.

Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kommentit