Joulu: Kokonainen Kalkkuna
















Aiempina vuosina ollaan aina syöty kalkkunarullaa mutta tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa kokonaisen kalkkunan. En niin välitä kinkusta, joten kalkkuna on aina pakollinen. (pahoittelen surkeaa kuvaa)

Hain kalkkunan jo 20.12, jotta pakastettu lintu ehtii sulaa kunnolla. Reinin Lihasta saadun ohjeen mukaan valmistin suolaliemen, jossa kalkkuna oli kolme vuorokautta, ensin 2vrk ulkona parvekkeella ja 1vrk jääkaapissa. Ohjeen mukaan jääkaappi on liian lämmin paikka ja mutta ajateltiin ettei ehkä myöskään -20 asteen pakkanenkaan ole optimaalisin, siksi siis sisään parin vuorokauden jälkeen. Suolaliemeen tuli muistaakseni 5l vettä, 300g suolaa ja 1-2rkl sokeria. Kalkkuna on saatava liemeen kauttaaltaan.

Kunnon kalkkuna vaatii tietenkin täytteen ja meillä se oli seuraavanlainen:

1 omena
3 viipaletta pekonia
2 varsiselleriä
n.10 tuoretta aprikoosia
1 sipuli
75g valkosipuli krutonkeja
keltuainen
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Murskaa krutongit muruksi tehosekoittimessa. Pilko kaikki aineet pienetksi kuutioksi.

Paista pekoni pannulla oliiviöljyssä, lisää sipuli, omena ja selleri, paista pehmeiksi. Lisää aprikoosit ja mausta. Sekoita mukaan murennetut krutongit ja keltuainen.

Kalkkunan paistaminen:

Kuumenna uuni 150-asteeseen.

Pyyhi kalkkuna kuivaksi talouspalerilla. Lisää täyte niin, ettei lintu tule ihan täyteen, kyseisestä täytemäärästä laitoin itse 5kg kalkkunaan n. puolet.

Hiero pintaan oliiviöljyä ja asettele pekonipaketin loput viipaleet kalkkunan rinnan päälle suojaamaan kuivumiselta ja pinnan palamiselta. Sido koivet yhteen ja siivet kiinni kylkiin paistinarulla.

Aseta kalkkuna ritilälle ja uunin pohjalle astia, johon paistoliemi valuu.

Paista kalkkunaa n.45min/kilo. Poista pekonit päältä paistoajan loppupuolella, jotta rinta pääsee kauniisti ruskistumaan.

Kypsyyden voi testata tökkäämällä tikulla paksuimpaan kohtaan: jos sisältä valuva neste on kirkasta kalkkuna on valmis. Jos neste on vielä punaista, jatka paistamista.

Paiston jälkeen anna vetäytyä hetki folioon käärittynä.

Leikkaa koivet ja siivet irti, erottele liha reisiosasta. Leikkaa rintapalat rintalastaa pitkin toivomusluulle ja siitä alas, kunnes pala irtoaa. Tee sama toiselle puolelle.

Viipaloi liha ja asettele tarjoiluvadille. Kaavi täyte sisältä erilliseen kulhoon.

Kommentit