Joulu: Perunalaatikko

Tässä ohje vielä perunalaatikkoonkin, joka on aluperin tämä. Imellys kannaattaa tehdä ohjeesta poiketen lämpimämmässä kuin huoneen lämmössä, onnistuu paremmin.


2 kg perunoita (jauhoisia)
2 dl vehnäjauhoja
50 g voita tai oivariinia
0,5-1 l maitoa
2 rkl siirappia tarvittaessa
3 tl suolaa


Keitä kuoritut, lohkotut perunat kypsiksi vähässä vedessä. Survo peruna. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi, muuten jauhot voivat palaa. Sekoita puolet voista ja puolet jauhoista perunoiden sekaan ja ripottele loput jauhot perunoiden päälle.

Pidä kattila kannella tai muovilla peitettynä yön yli tai ainakin 5-6 tuntia huoneenlämmössä. Muhennosta voi sekoittaa välillä.

Imeltyessään muhennos notkistuu. Jos sitä ei silminnähden ole kuudessa tunnissa tapahtunut lisää joukkoon pari ruokalusikallista siirappia. Sen jälkeen sekoita joukkoon kylmää maitoa niin paljon, että seoksesta tulee huomattavasti löysempää kuin tavallinen perunamuusi, mutta ei ihan velliä. Lisää suolaa maun mukaan.

Kaada seos yhteen tai kahteen voideltuun vuokaan. Laatikko kuohuu uunissa, joten kuohumisvaraa täytyy olla ainakin 3-4 cm. Lisää loput rasvasta nokareina laatikoiden pinnalle.

Paista ensin n. 1/2 tuntia 200-asteisessa uunissa, jotta laatikko alkaa kiehua. Vähennä sitten lämpö noin 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä pari tuntia. Jos laatikko alkaa näyttää liian tummalta, peitä vuoka alumiinifoliolla.

Laatikko kannattaa siis valmistaa edellisenä päivänä ja lämmittää uunissa uudelleen ennen tarjoilua.

Kommentit