Runebergin tortut



















Runebergin päivänä tietysti Runebergin torttuja. En ollut aiemmin tehnyt mutta resepti oli helpompi kuin olin luullut. Kosteuttamisen kanssa oli pieniä ongelmia, joka ilmeni torttujen kuivuutena. Mielestäni kostuttelin paljon mutta silti liian vähän. Ehkä ensi vuonna saan tehtyä parempia. Maussa ei kyllä muuten ollut vikaa ja vihdoinkin sain "tekosyyn" ostaa silikonivuoan. En ikinä onnistu tekemään muffineja paperivuoilla mutta ehkä saan nekin nyt onnistumaan. :D

Tein Iltalehden reseptin mukaan.

125 g voita
1 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoa
50 g mantelirouhetta
1,5 dl korppujauhoa
1,5 dl piparkakun muruja
tl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 dl kermaa
tippa karvasmanteliöljyä

vadelmahilloa
punssia (tai mantelilikööriä)
1 dl tomusokeria 1 tl vettä

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoon. Sekoita jauhoihin mantelirouhe, korppujauho, piparkakun murut ja kardemumma. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi ja lisää siihen kerma, voisula ja kuivat aineet. Lisää joukkoon lopuksi pari tippaa karvasmanteliöljyä.

Lusikoi joko silikonivuokien tai paperivuokien pohjalle taikinaa ja sen päälle, keskelle vadelmahilloa. Lisää taikinaa hillon päälle niin, että vuoka tulee hieman yli puolilleen. Paista ensin muutama minuutti 125-asteisessa uunissa ja nosta sitten lämpö 200 asteeseen. Paista kaikkineen noin 20 minuuttia, kunnes tortut ovat kauniin ruskeita.

Kun tortut ovat jäähtyneet, ota ne pois silikonivuoista (paperiset voi jättää torttuihin). Kostuta torttuja hieman punssilla. Tee tomusokerista ja vesitilkasta kuorrute ja pursota sitä renkaaksi tortun päälle. Täytä sen keskiosa vadelmahillolla.

Kommentit