Tomaattinen kalakeitto















Käytiin lauantaina ostoksilla Hakanieman hallissa ja mukaan tarttui samana päivänä nostettua kuhaa. Ihanaa todellakin tuoretta kalaa! Markettien tiskeiltä kun "hyvässä" lykyssä saa parikin viikkoa vanhaa kalaa. Lisukkeet ostettiin myös hallin luomumyymälästä. Pyysin kalan fileoituna sekä ruodon + pään erikseen mukaan, liemen keittämistä varten. Jääkaapissa oli vielä sushista yli jäänyttä lohta, joten heitin senkin sekaan.

Liemi:
Kuhan ruoto + pää
2l vettä
tuoretta meiramia
3 laakerinlehteä
8 mustapippuria
hippunen kuivattua chiliä
suolaa
kuivattua rosmariinia
-"- timjamia
porkkana
juuriselleriä
sipulia
valkosipuli

Lisäksi:
1 prk tomaattimurskaa
Kuha fileet
n. 200g lohta
perunaa
porkkanaa
½ purjo

Valmista aluksi liemi. Nosta kattila vesineen liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää ruoto päineen, silputut yrtit ja mausteet. Pilko selleri, porkkana ja sipuli sekä poista valkosipulista kärki. Lisää ne joukkoon. Keitä lientä 45-60min keskilämmöllä. Tarkista maku ja lisää suolaa tai vaikka kalafondia tarvittaessa.

Siivilöi liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, lisää tomaattimurska. Kuori ja pilko porkkanat, perunat ja purjo. Lisää joukkoon em. järjestyksessä. Keitä kunnes ovat kypsiä. Tarkista vielä suola.

Pilko kalat ja lisää ne joukkoon ihan loppuvaiheessa, kun juurekset ovat jo kypsiä. Kala kypsyy todella nopeasti ja hajoaa ylikypsänä. Keitä n. minuutti kalojen lisäämisen jälkeen, jonka jälkeen poista kattila liedeltä. Anna olla hetki, jotta kalat kypsyvät sopivasti.

Annostele lautasille ja tarjoa tuoreen ruisleivän kera.

Kommentit