Tomaatti-basilikakeitto














Maailman parhaan tomaattikeiton resepti, jopa tomaattikeittovihaajat rakastaa tätä :D Tuli niin paljon kahdelle henkilölle, että riitti pakastimesta moneksi päiväksi. Kannattaa siis pienentää määriä, ellei syöjiä ole enempää kuin kaksi. :)

Keittoon tarvitaan:
oliiviöljyä
sipuli
valkosipulia (laitoin 3-4 kynttä)
paprika
2 purkkia kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 pikkupurkkia tomaattisosetta
4-7dl vettä, rippuen kuinka laihaa haluaa tehdä
kasvisliemikuutio
suolaa
paprikamaustetta
oreganoa
chilitahnaa (maun mukaan, itse laitoin 2tl ja toi juuri sopivasti tulisuutta)
aromisuolaa
mustapippuria
valkopippuria
maustamatonta tuorejuustoa
ruukku tuoretta basilikaa
(fetaa)

pilko sipuli, kirsikkatomaatit, paprika ja valkosipuli. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää tölkkitomaatit, sose, kirsikkatomaatit ja paprika sekä liemikuutio.

Kuumenna niin kauan että keitto mössööntyy, sekoita ja muussaa samalla kokonaiset tomaatit pienemmiksi. Kannattaa pitää suhteellisen mieto lämpö. Mausta keitto ja muista maistella samalla, jotta tulee sopivaa.

Lisää tuorejuusto ja silputtu basilika ja sekoita ne keittoon. Lopuksi soseuta sauvasekoittimella.
Itse käytin tarjoiluun fetaa mutta voi esim. laittaa myös krutonkeja tai raejuustoa.

Seuraavalla kerralla ajattelin käyttää tuorejuuston tilalla vuohenjuustoa.

Kommentit

Unknown sanoi…
Aivan törkeän hyvää. Ikinä en ole tomaattikeitosta pitänyt, mutta tämän on kyllä paras keitto mitä koskaan olen syönyt. Siis kaikista keittolajeista. Järjettömän hyvää.

- D.
Herra Vegetaristi -65 sanoi…
Herkulliselta vaikuttaa.. Etsin tomaatti-basilika reseptiä, koska ruukkubasilikani ansaitsee saada jo "armokuoleman" ja torilta sain 1:llä eurolla yli 1,5kg:pussin tomaatteja. Itse suosittelen purkkitomaattien sijaan aina tuoreita, ja niin paljon, ettei vettä tarvitse lisätä välttämättä lainkaan. 1,5kg on hyvä määrä n.4-5:een annokseen. Tomaatit kannattaa puolittaa kuorineen (kalttaus hävittää ravinteita turhaan) ja soseuttaa sitten sauvasekoittimella (jokaisen sosekeittojen ystävän välttämättön apuväline keittiössä) sopivissa erissä. Nopeaa ja helppoa, ja samalla menee myös kuoritut ja lohkotut sipulitkin siinä seassa, jos ei halua pilkkoa niitä erikseen, kuullottaminen vain jää silloin väliin. Tuorejuustolla saa varmasti täyteläisyyttä, mutta normaali ruokakermakin toimii tarvittaessa ihan hyvin, ja ehkä vähän graham-jauhoja vielä keiton sakeuttamiseen.. :)
Katja sanoi…
Suosin purkkitomaatteja varsinkin talvisaikaan, koska niistä vaan saa maukkaamman ja "tomaattisemman" keitoin kuin kaupan haalean punertavista tai jopa vihertävistä tomaateista, joita pitäisi kypsytellä kotona ennen käyttöä.

But that's just me! Olenkin malttamaton ihminen enkä muutenkaan suunnittele viikon ruokalistaa ollenkaan vaan ostan mitä kaupasta löydän :D