Naudan paisti ja valkosipuliperunat















Viikonloppuna oli pakko vähän törsätä ja ostaa ihan oikeeta lihaa kun molemmille alkoi tulla pieniä vieroitusoireita monen viikon kasviskeittojen ryystämisen jälkeen :D. Paistista tuli ihan hyvää vaikka paistomittari näyttikin ihan mitä sattuu, toki olisi asteen tai kaksi kypsempi voinut olla. Illalla tehtiin ylijääneestä paistista vielä "steak sandwichit" :)

Paisti, 2 hlö:
500g Naudan paistia
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria

Kuori valkosipuli ja pilko se koosta riippuen 2-4 osaan. Tee laistiin veitsellä pieniä viiltoja ja tunge valkosipulit niistä sisään. Mausta paisti molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja anna olla pöydällä n. tunti.

Ruskista liha pannulla ja paista uunissa 125-asteessa kunnes mittarin lämpötila on 65-70 astetta, riippuen kuinka kypsää haluat.

Kastike:
Voita
venhäjauhoja
vettä
lihaliemikuutio
2 kynttä valkosipulia

Kun olet siirtänyt lihan uuniin, lisää samalle pannulle (pesemättä) nokare voita ja pienen pieneksi pilkottu valkosipuli. "raaputa" lastalla lihan maut irti pannusta. Kun valkkari tuoksuu, lisää 2-3dl vettä ja lihaliemikuutio, itse käytin fond du chefiä.

Valmista samaan aikaan suuruste pienessä kattilassa. Kuumenna kattila ja lisää nokare voita. Kun voi on sulanut lisää jauhoja koko ajan sekoittaen, kunnes ei ole enää jäljellä yhtään "märkää". Mielestäni vispilä on paras.

Ruskista jauhoja kunnes ne on "sopivan" ruskeita, riippuen kuinka tummaa kastikkeesta haluat. Älä polta pohjaan. Lisää liemi pannulta koko ajan sekoittaen. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla. Voit ottaa lämmöt pois kokonaankin perunoiden valmistuksen ajaksi ja lämmittää uudelleen kun on aika tarjoilla. Voit myös halutetessasi siivilöidä kastikkeen.

Valkosipuliperunat:
3 isoa perunaa
n. 2dl ruokakermaa
6-8 kynttä valkosipulia
mustapippuria
suolaa

Pese ja viipaloi perunat niin ohuiksi kuin mahdollista. Freesaa niitä hetki taas samalla, pesemättömällä pannulla. Lisää pilkottu valkosipuli ja freesaa vielä hetki. Lisää kerma ja anna hautua n. 15min.

Lisukkeena tarjosin raikasta salaattia:
Italian mix -salaattirasia
terttukirsikkatomaatteja
kurkkua
pieni sipuli

Raikas salaattikastike:
1dl oliiviöljyä
1 limen mehu
suolaa
mustapippuria
4 kirsikkatomaatin mehu

Valmista salaattikastike sekoittamalla kaikki aineet kipossa.

Pilko salaattiaineet kulhoon ja sekoita. Salaattimix sisälsi rucolaa, lollo rossoa ja sydänsalaattia, käytä tähän vain sydänsalaattia ja rucolaa.

Lorota kastiketta salaatin sekaan n. 2/3 osaa ja sekoita.

Kokoa salaatti lautaselle kahden lollo rosso - lehden muodostaman "kipon" päälle. Liruta päälle vielä loput kastikkeesta.

Kommentit