Kinkusta keitoksi

Mikäli jollakulla on vielä kinkunjämiä ja varsinkin sitä luuta jäljellä joulusta, suosittelen hyödyntämään sen vaikka tämän hernekeiton tekemiseen. Löytyyhän blogistani jo yksi hernerokka, mutta koska tästä tuli niin hyvää ja sopii välipäiviin, niin päätin postata kuintekin.

Sain siis onnistuneesti haltuuni valtavan joulukinkun valtavan luun ja päätin käyttää sen hernekettoon. Teen kyllä aika usein hernekeittoa, koska itsetehtynä se on paljon parempaa kuin Jalostajan purkista kaavittuna. Harvat ihmiset kai itse sitä tekevät? Ainakin saan aina hämmästyneitä kyselyitä kun mainitsen tekeväni keiton aina itse. Omasta mielestäni siinä ei ole mitään vaivaa. Laitan aamulla tai edellisenä iltana herneet likoamaan ja töistä päästyäni siirrän kattilan liedelle. Keitto porisee itsekseen valmiisi ja lopuksi vain maustan sen, jos käytän lisää pilkon sen ja heitän sekaan. Hankalaa ja vaivalloista? Ei mun mielestä :D

Muuten ohje on sama kuin edellinen sipulia lukuunottamatta.

Ensin riivin luusta irti kaiken lihan ja koska luu oli niin valtaisa, latoin sen puoliksi nivelen kohdalta. Molemmat puolikkaat mahtuivat kattilaan ongelmitta.

Liotin herneita 24h ja annoin hautua luineen päivineen hiljalleen 3h. Keittämisen alussa lisäsin suolaa n. 1tl eli hyvin vähän kun vettä oli kolmisen litraa.

Pilkoin lihan ja lisäsin sen keittoon kun se on hautunut 2,5h. Lopuksi poistin luun ja maustoin 2-3tl meiramia ja n. 1tl mustapippuria.

Luu ja lihat toivat keittoon uskomattoman aromin! Muutti kyllä käsityksen hernekeitosta köyhien opiskelioiden ruokana :D aivan mahtavaa!

Loput keitosta tietenkin pakastimeen odottamaan laiskoja päiviä kun ei jaksa laittaa ruokaa :D tai tekee vaan mieli hernekeittoa.

Kommentit