Haudutettua karitsan lapaa

Sunnuntaipäivällisenä oli oluessa pitkään haudutettua karitsan lapaa ja taas oli niin kiire syömään, että kuva jäi nappaamatta. Onkin jo jonkin aikaa pitänyt tehdä jotain pitään haudutettavaa lihaa. Aluksi mielessä oli potka, mutta tarjolla ei ollut kuin Uudesta-Seelannista asti rahdattua karitsan potkaa: jäi ostamatta. Päädyin mieluummin suomalaiseen lapaan.

Lisukkeena puikulaperunamuusia, parsakaalia höyrytettynä sekä herneenversoja. Kannattaa pyytää lihakauppiasta hieman pätkimään lapaa, että mahtuukin johonkin.

1kg lapa
2 plo tummaa olutta
2 valkosipulia
rosmariinia
timjamia
8 mustapippuria
3 laakerinlehteä
suolaa
2 porkkanaa
2 sipulia

Kastike:
Haudutusliemi
Maizenaa
kermaa
siirappia

Tee lihaan viiltoja ja täytä ne rosmariinilla ja valkosipulin kynsillä. Ripottele hieman suolaa lihan pintaan. Laita liha pataan ja lisää mausteet ja yrtit kokonaisina oksina. Leikkaa toisesta valkosipulista pää pois ja lisää se kokonaisena joukkoon. Lisää olutta niin, että liha peittyy kauttaaltaan.

Kuumenna uuni 230-asteeseen ja paista n. 20min, laske sitten lämpö 170-asteeseen ja anna hautua 3,5-4h.

Kun liha on ollut uunissa n. tunnin, pilko porkkanat ja sipulit ja lisää ne sekaan. Anna hautua loppuun.

Kun n.4h on kulunut, nosta pata uunista ja liha padasta. Erottele luut ja suurimmat rasvat pois. Lihan kuuluisi olla kokonaan irronnut luista. Ota talteen myös halutessasi porkkanat, sipulit ja valkosipulit.

Siivilöi liemi kattilaan ja kiehauta. Suurusta maizenalla paketin ohjeen mukaan. Lisää pieni tilkka kermaa ja siirappia pehmentämään makua. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Kommentit